ca.pngEN
Tots els pobles

Notícies d'empresa

Inici>Notícies>Notícies d'empresa

Elaboració de vins negres, rosats i escumosos

Temps: 2019-12-06 Accessos : 3

Com es va esmentar a l'article anterior, "Fer vi blanc, un treball d'amor" elaborar vi és una feina que requereix molt de temps i és difícil. El temps ha de ser perfecte, igual que les combinacions d’ingredients. El mateix passa amb la resta de tipus de vi: negre, rosat i escumós.

El vi rosat és un vi negre que s’elabora amb els mateixos mètodes que un vi blanc. La producció és la mateixa excepte que les pells es llencen amb el suc. Pocs viticultors prefereixen elaborar vi rosat barrejant una mica de vi negre amb vi blanc, però aquest no és el mètode popular. Quan s’utilitzen les pells per fer vi rosat, el més important és deixar les pells amb el suc només durant un curt període de temps, prou llarg per donar-li aquest color rosa i fer-lo tan lleugerament tànic.

Fer vi negre implica utilitzar tot el raïm, excepte les tiges. El raïm es desprèn i es tritura, però en lloc de filtrar les pells del suc, les pells es transfereixen a dipòsits oberts on es remouen contínuament, de manera que el sabor i el color de les pells s’infecten amb el vi durant la fermentació. A continuació, es filtra el vi per eliminar les pells i es posa en bótes per envellir des de sis mesos fins a dos anys abans de ser embotellat i venut.

Després, teniu vi escumós o xampany. A causa del Tractat de Madrid de 1891 i el de Versalles, només es permet anomenar vins de la regió francesa de Champagne com a tals, motiu pel qual tota la resta es coneix com a vi escumós. Tanmateix, és important tenir en compte que els Estats Units mai no van ratificar el tractat i, per tant, alguns fabricants de vins fan servir avui el terme Champagne a les seves ampolles, només si el lloc d’origen original apareix a l’etiqueta també per evitar confusions. Els vins més utilitzats són el Chardonnay, el Pinot Noir o el Pinot Meunier. El primer pas és tenir un "vi base" que normalment es fa a partir de raïm molt àcid que li doni un gust horrible. El següent pas consisteix a introduir les bombolles al vi.

Hi ha tres mètodes que es poden utilitzar per aconseguir bombolles al vi, la carbonatació, el mètode de transferència i el mètode champenoise. La carbonatació, el mateix mètode que s’utilitza en els refrescos, és el més barat. El diòxid de carboni es bomba a un dipòsit de vi i després el vi s’embotella sota pressió per evitar que el cas s’escapi. El mètode de transferència és quan a una base edulcorada se li afegeix llevat i se li permet fermentar una segona vegada en un tanc tancat de manera que el diòxid de carboni de la construcció no pugui escapar. Després de la fermentació, el vi es clarifica i es torna a endolcir si és necessari abans de ser embotellat a pressió. Aquest mètode s’utilitza per produir vi escumós de gamma mitjana. El mètode final és el mètode champenoise, que és quan el vi té una segona fermentació a l’ampolla. Aquest mètode s’utilitza per produir vins de la millor qualitat.

Fer vi és una forma d’art. Cal coneixement, habilitat però sobretot paciència. El procés d’elaboració del vi des de la collita del raïm fins a l’embotellat pot ser de mesos o anys, per això els viticultors són tan apassionats per la seva feina. Així que la propera vegada que us aboqueu un got, penseu en el viatge que han fet aquests petits raïms.